SANDRA I
ALEJANDRA – PASTISSERIA MASSAMARE
“Dels nostres pastissos t'enamorarà el seu sabor”
Entro al local de la que recordava durant la meva
infantesa com a Pastisseria dels Àngels però té un aire molt diferent. Molta
fusta, paret color blau turquesa i als aparadors, a més dels pastissos, també
hi trobo empanadas, cookies i alfajores. Aquest negoci destil·la
mestissatge, fusió, dolç, salat, mescla d’ingredients mediterranis i del Con
Sud. És el resultat de dues dones valentes que es van conèixer a l’escola dels
seus fills i que van decidir emprendre plegades, sumant tots els elements que
les uneixen i treien partit dels que les separen.
No, nosaltres som una
pastisseria artesana. És a dir, fem pastissos sense conservants ni colorants ni
estabilitzants ni aglutinants. Nosaltres treballem d’una manera 100% casolana,
amb molt poc sucre i sense additius. Però els nostres ingredients no són ni
orgànics ni ecològics perquè volem
arribar a tothom i no volem que els preus es disparin.
I sense tot això els pastissos tenen gust a pastís?!
I tant! Tots els nostres
clients el primer que ens diuen és que es nota molt la diferència. En positiu,
és clar (riu). Pensa, per exemple, que el nostre pastís de taronja (que venem
moltíssim) està fet en un 90% de taronja. N’aprofitem la polpa, el suc i part
de la pell i, al no tenir quasi sucre, el pastís no té gust a d’altra cosa que
a taronja. A més, solem treballar amb farina d’ametlla o d’arròs, que els hi
donen també un sabor diferent.
Feu llavors rebosteria per a persones amb intoleràncies?
Sempre tenim fetes un
parell de varietats sense gluten i sense lactosa i unes quatre sense gluten.
Però hem de dir que nosaltres treballem amb gluten a l’obrador i que, per tant,
hi ha risc de contaminació. Anem molt amb compte però la farina és molt
volàtil. Sempre avisem, hi ha clients que toleren les traces i d’altres que els
han tastat i han comprovat que els senten bé. Cal senyalar que els nostres
pastissos sense gluten ni lactosa estan molt ben aconseguits i que ens els
demanen inclús les persones que no són intolerants.
És senzill aconseguir una rebosteria sense gluten ni
lactosa que sigui bona?
És força difícil. Pensa que
el greix de la llet de vaca i de la mantega ajuda molt a què la massa quedi esponjosa.
La gent que menja sense gluten ja està acostumada a una rebosteria molt més
compacta, més densa, però crec que nosaltres podem presumir que hem aconseguit
oferir uns productes que estan molt i molt bé.
Treballem amb llet d’arròs, farina d’ametlla o d’arròs, farina de blat
de moro i intentem innovar constantment. Per exemple, tenim el nostre pastís de
carbassa i coco sense gluten ni lactosa i amb farina d’arròs o el de xocolata i
gingebre sense gluten, entre moltes d’altres opcions.
Feu tot tipus de pastissos llavors? Quin és el pastís més
estrany que us han demanat?
Nosaltres tenim molta
clientela de països de Sud-Amèrica i ens demanen molts pastissos típics d’allà.
Com, per exemple, els pastís amb tres
leches, fet amb llet evaporada, llet condensada i llet de vaca normal. El
nostre pastís estrella és un postre clàssic d’Argentina i Xile, un mil fulles
de dulce de leche i merenga italià,
normalment quan ens ho demanen gent d’aquí, els hi proposem alternar el dulce de leche amb la nata, per rebaixar
una mica la dolçor.
Veig pastís de llimona amb merenga?
Sí, és a base de llimona,
galeta, mantega i merenga. El contrast entre la merenga i l’acidesa de la
llimona és únic. Els antics llogaters de la pastisseria ens deien no feu merenga que aquí no té sortida. I
saps què? El que més venem són les merengues, aquí les muntem com en d’altres
pastisseries es munta la nata. També venem molt els alfajores que són unes tapes de farina de blat de moro farcides de dulce de leche i cobertes amb coco.
Gasteu molt dulce
de leche, no? Com es fa?
És una mena de llet
condensada, una mica més densa i torrada. Es fa amb llet, sucre, nata i hores
de cocció. Té una textura tipus la Nutella.
Tot ho feu a l’obrador?
Sí, tot ho fa l’Alejandra a
l’obrador. I es percep, els clients ens ho diuen, es nota que es fa de manera
casolana, sobretot pel que fa al sucre. En els nostres pastissos perceps els
ingredients, perceps la xocolata, la crema, el coco, ...
Sempre heu fet pastissos?
Jo no! Jo a casa era la
reina de la planxa. Però l’Alejandra sí. Ella és cuinera i rebostera
professional. Encara que jo després de tres anys ja m’atreveixo amb tot. La
meva tasca és atendre a la clientela, fer la compra dels ingredients i repartir
les comandes. Servim molt a cafeteries i restaurants que han canviat els
pastissos industrials per als nostres d’artesans.
Tu ets d’aquí i I’Alejandra és d’Argentina. Com us vau
conèixer?
Jo sempre he treballat en
l’atenció al client i va tancar l’empresa. Vaig estar un temps centrada amb la
canalla i a l’escola dels nens vaig conèixer a l’Alejandra. Ella havia estat
treballant a l’Argentina, al Brasil, fins i tot va muntar un restaurant
vegetarià al Pirineu aragonès. Xerrant, xerrant vam veure que ella tenia la
idea i jo els diners i ens vam llançar i vam fundar Massamare. Som dues mares que es van ajudar una a l’altra. I
després de tres anys no ens podem queixar, cada any anem creixent i ens va
coneixent més gent.
Teniu en compte el producte de temporada?
Sí, sempre. I tant! I del
barri! Ens surt millor de preu, anem variant la carta de pastissos en funció
del producte que tinguem a mercat, també la de les quiche. Si al mercat hi ha carbassó, doncs la quiche del dia serà la de carbassó. El pastís de carbassa i coco el
fem amb la carbassa d’un tiet meu que té un hort, aquest sí ecològic. Aprofitem
el que tenim, a l’Alejandra li fa molt de mal tirar aliment a les escombraries
i pràcticament ho aprofitem tot. La compra d’ingredients és molt mesurada.
Feu càtering?
En tenim de dolç i salat i
n’estem molt contentes. Hem cobert inclús casaments. També fem aniversaris per a la
canalla. Fa poc vam preparar el d’una nena a la Pedrera i va ser un èxit. També
fem cookies de xocolata negra,
blanca, de civada, de vainilla amb llavors de xocolata. I les merengues
fornejades que també venem moltíssim.
Però els pastissos artesanals són tan bonics com els que
es fan amb fondant?
No. Nosaltres no treballem
en fondant, en la nostra opinió és una bomba de sucre i treu tot el gust al
pastís. Del nostres pastissos t’enamorarà el seu sabor, si els vols
espectaculars i molt estètics, ves a un altra lloc. Intentem que quedin el més
macos possible però no són perfectes, al ser artesanals mai ens surten iguals.
El mateix pastís un dia et pot quedar més esponjós i un altra dia menys. Però
fem pastissos de casament, de diferents pisos! No penseu! El podem fer del que
vulguis.
Parlem de les empanadas...
En l’estona que estic aquí, molta gent ha entrat a comprar-ne..
Les empanadas venen d’Argentina però nosaltres hem ampliat el ventall
existent. Oferim el que podríem anomenar empanadas
amb farcits fusió. És un producte que
té sortida durant tot el dia i en tenim de vedella, de pollastre, de lluç,
d’espinacs amb mató, de samfaina, de melmelada de tomàquet i gingebre amb
formatge de Burgos, d’escalivada amb formatge de cabra o de poma, formatge
Roquefort, nous i ceba confitada. Estem innovant constantment. T’avanço una de
nova: empanadas de porc a la cervesa.
Espectaculars!
Les provaré i ja us explicaré...Segur que seran brutals!
Comentarios
Publicar un comentario