NÚRIA SERRA - HANDSEL & GRANEL
“Comprant a granel,
compraràs el que realment necessites”
Núria Serra és una gran activista en contra del
malbaratament i per això va pensar que la millor manera d’oferir producte de
qualitat, de proximitat i amb les mesures adequades era una tenda a granel.
Després de treballar més de deu anys en una ONG, la propietària de Handsel
& Granel ha sabut conciliar empresa i inquietud social. Tots els productes
que ven a la seva botiga responen a dos requisits: ser de qualitat i provinents
de petits productors o de projectes socials.
Què diferencia Handsel & Granel d’una herboristeria?
No és una tenda
especialitzada, per exemple, de productes de dietètica. Vull arribar al màxim de
públic possible i oferir productes de qualitat, de proximitat, que no puguis
trobar en un supermercat. Cobrir l’alimentació, en general, però amb coses
diferents i curioses. Donar una empenta al petit comerç i de barri, on el valor
afegit és la relació amb les persones i defugir de les grans superfícies.
Per què els productes ecològics són més cars?
Perquè la producció és molt
més complicada. Per exemple, el blat ecològic o biològic triga molt més en
sortir, el seu procés és molt més lent i tarda quasi el doble respecte els que
no ho són. Però, d’altra banda, al ser una botiga a granel Handsel & Granel
és més econòmic que les tendes que venen aquests productes empaquetats perquè
estalviem en paper, cartró, etc.
Aquesta doncs pot ser una de les avantatges de comprar a
granel?
N’hi ha vàries. A la botiga
tinc producte de qualitat, de proximitat i de confiança. Pots comprar la
quantitat que vols, això fa que si, per exemple, vius sol/a no cal que compris
un paquet de quilo d’arròs i se’t faci malbé. Comprant a granel, compraràs el
que realment necessites i evitarem el malbaratament alimentari. Un malbaratament
que crec es dóna en quasi tots els àmbits. Vivim en un consum desbordat i,
sovint, comprem coses que no necessitem. En alimentació llencem molts diners a
les escombraries perquè no sempre podem menjar tot el que comprem. I una altra
de les avantatges, és que comprant a granel podem provar una major gama de
productes ja que estem acostumats a consumir allò que trobem als supermercats i
pots venir amb els teus propis recipients de casa i estalviar en bosses.
Que no coneixem i que potser no sabem com cuinar... Jo no
sabria ni comprar a granel perquè sóc dolentíssima calculant les mesures...
Però
això no és un problema. Per això hi sóc jo. La majoria de productes són molt
fàcils de cuinar, només cal tenir ganes de provar coses noves. Per exemple, els
llegums els solem acompanyar amb arròs. Doncs el podem canviar per la quinoa,
un superaliment que amb els llegums
t’ofereix un plat molt complet, és a dir, que no cal que mengis res més. La
quinoa es cuina igual que l’arròs, fent-la bullir uns deu minuts, només l’has
de netejar prèviament. I si a més la torres una mica a la paella, atorga més
sabor als nostres plats.
La quinoa es produeix aquí?
No, la
majoria de productes que tenim venen de fora. Evidentment si els puc comprar
aquí, abans opto per un proveïdor local. La quinoa és peruana-boliviana, el
bulgur és dels països de l’Orient Mitjà, i així un llarg etcètera. La quinoa
s’ha començat a produir a Andalusia, quelcom molt positiu, perquè els països
productors estan destinant la major part de la producció a l’exportació i
s’estan quedant sense el seu aliment principal.
Tan de moda està?
La
quinoa s’està posant molt de moda per la gran quantitat de propietats que
aporta: es poden fer hamburgueses, mandonguilles, com acompanyament, com
amanida, com a cuscús... El kamut, el blat egipci (un dels més antics, no
modificat transgènicament, de molt bona digestió), en canvi, sí que el produïm
aquí.
El tema de la digestió també és un factor...
És clar, hi ha moltes
persones amb intoleràncies, celíaques,... Però cal dir que la meva botiga al
ser a granel no pot garantir que els productes siguin 100% sense gluten perquè
pot haver contaminació. Si usem la mateixa pala per agafar uns macarrons i
després la quinoa, que no porta gluten, pot contaminar-la. El celíacs no poden
menjar a granel, ha de ser tot empaquetat.
Per què una botiga a granel?
Jo treballava en una
entitat social però amb la crisi va haver moltes retallades i vaig patir molt
d’estrès. Vaig complir 40 anys i necessitava un canvi, ja no estava motivada i
ho vaig deixar. Vaig prendre’m un temps, vaig fer cursos de dietètica, de cuina
vegetariana... I un dia, se’m va ocórrer la idea i vaig invertir més de sis
mesos en pensar com seria la botiga (la decoració és tot cosa meva), triar els
proveïdors, etc. Les caixes de fusta són d’un pagès de Lleida i els
dispensadors em va costar moltíssim trobar-los perquè tots venien dels Estats
Units i eren de plàstic. Finalment la solució la vaig trobar a la vora, uns
productors de metracrilat del Vallès, i junts els vam fer a mida. Ara ja venen
els dispensadors com a un producte més, així que d’altres tendes a granel ho
tindran més fàcil que jo.
Ets vegetariana?
Sí però no sóc estricta. Hi
ha gent que és vegetariana-vegana perquè realment està en contra de la crueltat
contra els animals, és activista i creu que no podem ni devem menjar animals. A
d’altres, el cos els ho demana. Comences
combinant, un dia menjo carn, un altra no, però al final descobreixes d’altres
productes que substitueixen la proteïna animal i n’acabes renunciant.
Per a la canalla què recomanaries?
El llegum, sens dubte, el
pots menjar tres dies a la setmana i és saníssim. La quinoa i els fruits secs.
És qüestió d’educar als menuts, si des de ben petits els hi poses per anar a
l’escola uns fruits secs i un plàtan, al final s’acostumaran i els hi agradarà.
També hi ha l’opció dels superaliments com l’espirulina, una alga que es
produeix a Galicia i que la pots espolvorejar a qualsevol guisat, batut o got de
llet, aporta moltíssima proteïna. També tenim la soja texturitzada, anomenada
la carn vegetal, que la usem per a fer macarrons a la bolonyesa o canelons.
Què ofereixes per Nadal?
Ens demanen molt paneres
amb els nostres productes. La gent busca regals originals: aquí no trobaràs
macarrons ni sèmola de blat. La meva sèmola és 100% de cigró, pasta de llenties
o amb espirulina. També tinc un apartat de conserves, en la meva opinió molt
ben triades, ja que o són de petits productors o darrera tenen un projecte
social. Handsel & Granel col·labora amb Eqmon (www.eqmon.org), una
entitat que ajuda a mares, en situació de vulnerabilitat, fent diferents
itineraris formatius per a facilitar la seva inserció sociolaboral. Un 1% de
les nostres vendes mensuals van a parar a la compra d’aliments per als seus
tallers de cuina.
Darrera Hansel & Granel hi ha una gran tasca de tria
de proveïdors i de productes...
Porto 3 anys funcionant i
m’agrada molt oferir als meus clients productes nous i la principal font
d’informació de la que disposo són els propis proveïdors. Els petits productors
es recolzen molt els uns amb els altres, per exemple, la meva proveïdora de
garrofina (que fa xocolata i torró) em va donar el contacte d’un altre
proveïdor que fa crema de garrofa. Jo no tinc producte fresc, tot és sec i, per
tant, és de llarga caducitat. El que em permet un alt grau de rotació però de
cada producte només treballo amb un proveïdor. M’agrada visitar-los, que
m’expliquin i veure com treballen, m’ensenyin tot el procés i conegui tota la
línia de producció. Es la millor manera d’aconseguir la fidelització, de què
estimis el producte i de què el sàpigues vendre com cal.
Handsel & Granel és una botiga d’autoservei?
Jo voldria que així fos.
L’objectiu és que vinguis a la botiga, amb temps, miris el que hi ha, i agafis
allò que vols. Evidentment jo estic aquí per qualsevol dubte i per atendre a
tothom qui vulgui, és clar. Sóc contrària a la compra per inèrcia.
Qui ve a comprar a Hansel & Granel?
Tinc molta clientela fixa i
del barri. Van provant cosetes i venen a comprar cada setmana, a la gent gran
els hi agrada perquè els recorda els vells temps (la mare els manava a comprar
lliures de llegums) i els joves venen a comprar el menjar diàriament (avui
arròs amb ceps, demà quinoa per a fer cuscús, etc.). Després també ve gent
d’altres barris perquè en el seu no troben aquest tipus de productes i els
clients esporàdics són sobretot els estrangers que venen a visitar la casa
Gaudí del carrer Carolines i, al veure la botiga, hi entren. A Europa la compra
a granel té molts anys d’història.
Comentarios
Publicar un comentario